Prva samostalna izložba fotografija mlade autorice Zerine Kurtović pod nazivom “Koračajući kroz Brčko” otvorena je dana 02.03.2021. godine u 19h u prostorijama Vijećnice u Brčkom.

Na izložbi su izložene fotografije koje su nastale u periodu od 2017. do 2021. godine. Fotografije su predstavljale brčansku svakodnevnicu sa karakterističnim arhitektonskim i prirodnim motivima grada. Svaka fotografija imala je opis i svoju priču, to jeste kako je i kada nastala. Na izložbi je prikazano 35 fotografija.

Mlada fotografkinja je uvijek gajila ljubav prema fotografiji, posebno prema slikarstvu, pa je tu ljubav kasnije prenijela na fotografiju. Svoje prve fotografije bilježi već u školskim danima, kada je sve počelo kao interesantan hobi. Fotografiju posmatra kao jedno moćno sredstvo koje joj nudi slobodu da stvara, da se kreće i da jednostavno bude ono što jeste, a jedino što se od njezahtjeva jeste da pruži tu dozu mašte. Upravo te ključne stvari su je i privukle da nastavi da se umjetnički i profesionalno razvije, ističe Zerina.

Svoje slobodno vrijeme provodi u šetnji jer to predstavlja neku vrstu meditacije gdje joj je fotoaparat neizbježan detalj. Njeni prvi motivi su upravo bile fotografije našeg grada Brčko, te se odlučila da to na kraju i bude naziv njene izložbe “Koračajući kroz Brčko”.

Fotografije grada je kako kaže fotografisala iz duše, sa ciljem da prikaže našim građanima i građankama te okolini da živimo u jednoj lijepoj maloj sredini koja nam pruža mnogo lijepih stvari. Na ovaj način se također htjela osvrnuti i na mlade jer naš grad itekako ima mladih talentovanih ljudi koji u svijetu umjetnosti mogu pokazati puno toga a na nama je da im pružimo svu pomoć i podršku.

Njen trenutni cilj jeste da upiše kurs fotografije te na taj način proširi svoje znanje. Pored fotografije studira ekonomiju, te joj je krajnji cilj da svoje zvanje spoji upravo sa fotografijom.

Zerina Kurtović rođena je 1992. godine u Zadru, Republika Hrvatska. Većinu svog djetinjstva provodi u Brčkom, gdje završava i osnovnu školu, a potom i srednju Ekonomsku školu, smjer poslovno-pravni tehničar. Trenutno je na završnom studiju Ekonomskog fakulteta Evropskog Univerziteta u Brčkom. Aktivno učestvuje kao saradnica u raznim brčanskim udruženjima. Dugogodišnja je volonterka Omladinske organizacije “Svitac”. Učestvovala je na mnogim takmičenjima fotografije, gdje je osvajala prvamjesta. Trenutno se bavi portretom, umjetničkom i pejzažnom fotografijom.

Izložba “Koračajući kroz Brčko” je otvorena do 09.03.2021. godine.