Foto: Azur Golić

U okviru obilježavanja 21. godišnjice Brčko distrikta BiH, gradonačelnik Esed Kadrić svečano je pustio u rad „Fontanu mladosti“ koja je dobila svoje novo mjesto u centru grada u Brčkom.

Mala bronzana figura djece u igri sa velikom ribom smještena i postavljena u bazen ovalnog oblika, koja simbolički predstavlja povezanost Brčaka sa rijekom Savom. Izrađena je i postavljena 1963. godine u centru grada, izgradio ju je Sead Ekmečić, akademski vajar iz Brčkog.

„Umjetnička djela često imaju sudbinu koju dijele sa svojim gradom, upravo zato jer su duboko povezani. Sličnu sudbinu je imala naša fontana djece i ribice. Izmještanjem „Fontane mladosti“ u potpunosti je ispunjena želja i oporuka njenog autora u pogledu lokacije i njenog izgleda. Skulptura i fontana kao važan simbol grada i ovo izmIještanje predstavlja žudnju za normalnim stvarima, tradicijom, simbolima ljudskosti i ljepote, svim vrijednostima koje su bile ponižene u teškim godinama iza nas, te je u tom kontekstu završetak izmještanja i današnje svečano otvaranje fontane, simbol ozdravljenja i pobjeda grada“ – naveo je u svom govoru podpredsjednik Upravnog odbora Fondacije “Legat kuća Ekmečić”, gospodin Ćazim Suljević.

“U materijalnom smislu projekat ima svoju vrijednost koja se vrlo egzaktno mjeri novcem, u simboličkom smislu, a ovdje je riječ o tome, njegova vrijednost je mnogovećaimjeri se sposobnošću identifikacije odnosno poistovjećivanja u vremenskoj i prostornoj dimenziji u kojoj je zajedničkih i opšte prihvaćenih vrijednosti sve manje. Neka “Fontana mladosti” bude mjesto okupljanja i svjedok ubrzane izgradnje društva po mjeri svih građana i naroda koji žive na ovom prostoru”, kazao je predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Ova skulptura je nedugo nakon postavljanja postala nezaobilazni motiv na brčanskim razgledicama, fotografijama, umjetničkim djelima i kroz vrijeme postala jedan od simbola grada.

„Fontana mladosti“ se ujedno nalazi na logotipu našeg omladinskog web portala www.fontana.ba