U prostorijama hotela Atlas u Ugljeviku, okupljeni su mladi iz Brčkog, Kalesije, Vlasenice, Bijeljine i Ugljevika zbog treninga o medijskoj pismenosti. Ova trodnevna aktivnost pod nazivom „Mirovni mediji“ počela je 23.  i traje do 25. jula. Shodno tome da živimo u eri Interneta gdje su svi neki prenosioci informacija, potreba za medijskom pismenošću raste, kao i to da se ide u korak sa vremenom u kome živimo.

Potrebu za obradom ove teme  prepoznao je Mićo Matić, lokalni i omladinski aktivista, takođe i bivši urednik dva portala koja su bila u njegovom vlasništvu u ovoj lokalnoj zajednici. Organizovao je ovu trodnevnu aktivnost, koja za cilj ima edukaciju mladih, te pokretanje omladinskog portala za koji će lijepe vijesti pisati učesnice i učesnici ove radionice.

,, Prvenstveno cilj mi je da spojim omladinu iz različitih krajeva naše države, kako bi se upoznali, proširili vidike, jer uvijek komunikacija sa drugim ljudima koja nije svakidašnja uvijek dobro donosi. Nakon ovog projekta očekujem da izradimo portal u kojem će mladi da uređuju vijesti, donosiće pozitivne primjere i prenijeće nam informacije u pozitivnim primjerima iz svojih sredina, a i države”, rekao je organizator Mićo.

Drugi dan aktivnosti učesnici su imali i gošću, zamjenicu načelnika Opštine Ugljevik Vanju Zekić, koja svoje oduševljenje nije krila, kao i to da  bi rado i sama bila učesnica. Takođe nam je otkrila da će opština podržati mlade, kako u moralnom tako i u finansijskom smislu.  

,,Podrška opštine uvijek je postojala za mnoge projekte, prije svega kada ga pokreću mladi, kao što sam već rekla meni je žao što nisam ranije znala za ovu vrstu projekta. Ne samo da bi se potrudila da, u dogovoru sa načelnikom kao opština pomognemo u ovoj priči, nego bih možda i ja bila jedan od učesnica ove radionice” ,  izjavila je gospođa Zekić.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV).

Takođe potrebno je pomenuti da su partneri ovog projekta bili predstavnici iz PRONI Centra za omladinski razvoj, koji su učesnicima prenijeli svoje iskustvo kroz mentorstvo na ovom događaju, te su prenijeli lična iskustva sa  nihovog omladinskog web portala Fontana.ba.

Po završetku aktivnosti, mladi će se aktivirati na novom portalu u budućem periodu, a kako vrijeme bude odmicalo potrudiće se da svoje znanje prenose i na svoje sugrađane kroz neformalno obrazovanje, te ih na taj način pokušati zainteresovati i edukovati o medijskoj pismenosti.

Izvor: ugljevik.info