Amina Hadžić rođena je u Brčkom 23. februara 2000. godine i trenutno je studentica 4. godine Softverskog inžinjeringa na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu. Kako kaže oduvijek je imala ljubav prema kompjuterima i tehnologiji što je kasnije prevagnulo kada je upisivala fakultet. Pored toga, IUS je bio njen izbor i zbog toga što se predavanja i ispiti obavljaju isključivo na engleskom jeziku, na taj način je usavršila svoj engleski jezik i u profesionalnom smislu.

Jedan semestar pohađala je u Francuskoj kroz Erasmus+ program, o tome kako je saznala za ovu odličnu priliku Amina kaže:

“Za Erasmus+ program saznala sam preko International Relations Office svog fakulteta koji redovno obavještava svoje studente ako je neka razmjena u toku i koliko studenata primaju. Prije nego sam upisala fakultet saznala sam za taj program i odmah sam odlučila da ću se prijaviti ako dobijem priliku. U 3. godini studiranja sam dobila vijest da fakultet u Francuskoj prima 6 studenata za proljetni semestar sa FENS-a (Faculty of Engineering and Natural Sciences)”.

O samom odlasku u željenu zemlju i pripremama Amina je podijelila neke informacije sa nama:

‘’Oduvijek sam htjela posjetiti Francusku i činjenica da sam dobila priliku da odem na 6 mjeseci i da osjetim Francusku kulturu upotpunosti je bila nevjerovatna. Odmah sam počela sa pripremama i iskreno morala sam dosta stvari obaviti prije nego što bi nas uopšte pustili da idemo, pogotovo s obzirom da se stanje sa COVID-19 pogoršalo. Trebali smo imati osiguranje za stan u kojem ćemo biti, negativan PCR test i plaćen depozit’’.

‘’Tek kada je prošao mjesec dana kako sam živjela u Francuskoj, shvatila sam koliko je bitno izaći iz svoje komfor zone i raditi stvari koje su ti možda mrske ili kojih se bojiš , jer ćeš kasnije uvidjeti koliko su pomogle da izgradiš svoj karakter i generalno SEBE. Po prirodi sam introvertna, ali sam se tjerala da upoznajem ljude u svom domu, da se družimo i izlazimo i presretna sam što sam imala priliku da to uradim. Kao što svi kažu, to je iskustvo koje jednom doživiš i nikad više, mada ja smatram da se ove stvari itekako mogu ponavljati. Upoznala sam ljude iz Indije, Kine, Tunisa, Maroka, Nigerije, Rusije, Belgije, Italije i osjećaj je nevjerovatan znajući da imam toliko prijatelja iz toliko zemalja. To je ono što ja smatram najvećim benefitom ove razmjene. Nažalost, imam osjećaj da studenti sa drugih fakulteta u BiH nisu toliko upućeni i ne znaju dovoljno o ovim razmjenama, a trebali bi se informisati ili pokrenuti svoje fakultete da ih informišu o tome’’.

Svaki mjesec dobijala je 850 eura za troškove življenja i 243 eura za troškove leta pri dolasku i odlasku iz Francuske. Pored toga, Amina se, kao studentica, prijavila na program podrške za pomoć pri plaćanju troškova stanovanja. Sve ovo dosta joj je pomoglo da normalno živi u Francuskoj, znajući da je standard življenja dosta skuplji nego u drugim zemljama.

O svojim aktivnostima i obilasku zanimljivih destinacija u slobodno vrijeme Amina kaže :

‘’Slobodnog vremena sam itekako imala, ali naravno opet zavisi od toga kako ko rasporedi svoje vrijeme. Nažalost, prva 3 mjeseca nisam imala priliku ni da popijem kafu u Belfortu jer su svi restorani i kafići bili zatvoreni i putovanja su bila ograničena. Kasnije imala sam priliku da posjetim Colmar, Strasbourg, Basel, i ostale manje gradove, ali svoju razmjenu sam krunisala sa putovanjem u Pariz. Mogu reći sa sigurnošću da je taj grad nešto najljepše što sam vidjela. Posjetila sam muzej ‘’Louvre’’ koji me je oduševio sa svojim skulpturama, slikama i arheološkim objektima, dva sata neprestanog hodanja nije bilo dovoljno da se obiđe upotpunosti.  Također sam posjetila i Versajski dvorac koji je ogroman, divan i tako luksuzan da samo slike mogu dočarati. Sve ovo je učinilo da se još više zaljubim u Francusku kulturu i Francusku kao zemlju’’.

Nakon povratka u BiH krajem juna ove godine Amina je svoje školovanje nastavila na IUS-u kao senior studentica, a nekad u budućnosti planira završiti i master.

Njena poruka svim studentim/cama glasi :

‘’Informišite se i ne propuštajte ovako nešto. Ovakvo iskustvo će vam pomoći da spoznate svoje granice i da ih pomjerate, da počnete razmišljati ‘’izvan kutije’’ i da se zabavite kao nikad prije’’.