Da omladinski aktivizam daje velike rezultate dokazuju mladi ljudi iz mjesne zajednice Ograđenovac koji su realizovali brojne aktivnosti u mjesnoj zajednici. Početkom pandemije Covid-19 realizovali su aktivnosti dezinfekcije javnih površina u vlastitoj organizaciji, a također su posjećivali nemoćne osobe kojima je bila potrebna pomoć oko kupovine životnih namirnica i lijekova.

„Trenutna vandredna situacija dosta je uticala na mještane mjesne zajednice Ograđenovac. Mladi ljudi, čije su uobičajene aktivnosti izlasci i duženja, bivaju primorani do daljnjeg maksimalno boraviti u kućama. Međutim, i u ovakvim otežanim uvjetima života možemo da doprinosimo našoj lokalnoj zajednici. Neke od aktivnosti koje smo realizovali su dezinfekcija sela i podjela maski za sve mještane, prikupljanje pomoći za ugrožene mještane MZ Ograđenovac i druge lokalne zajednice, prikupljanje pomoći migrantima u Bihaću, uređivanje javnih površina, podjela paketića za djecu, omladinski iftar i mnoge druge aktivnosti“, kaže Albin Osmanbašić.

Aktivnosti su nastavili organizacijom nabavke topa koji označava kraj posta u toku mjeseca ramazana. Svi zainteresovani donatori mogli su učestvovati u akciji nabavke i adaptacije topa koji je smješten u dvorištu džamije, svako oglašavanje topa ima donatora koji je podržao pucanj za određeni dan.

Ideja o ramazanskom topu nastala je u aprilu 2020. godine, tu ideju pokrenuo je Alija Osmanbašić zajedno sa Ograđanima/kama koji borave i rade u Austriji, Njemačkoj, Australiji, Holandiji, Norveškoj i mnogim drugim zemljama. Poslije prezentacije same ideje za ramazanski top u vrlo kratkom roku su se javili Ograđani/ke koji žive u Ograđenovcu i inostranstvu. Finasijska sredstva skupljena su za 25 dana, a aktivno su učestvovali i mnogi drugi koji nisu iz Ograđenovca. Blizu 120 osoba doniralo je sredstva za relizaciju ovog projekta.

„Pored izgradnje i realizacije samog topa pored džamije u Ograđenovcu planirano je da se izda knjiga o historiji Ograđenovca i svim detaljima oko realizacije projekta „Ramazanski top“. Ovaj top će, kao i knjiga, biti svjedočanstvo svim narednim generacijama koliko su Ograđani/ke bili složni, koliko su imali prijatelja i prijateljica širom svijeta koji su svojim finasijskim učešćem pomogli samu realizaciju projekta i da im služi kao projekat prijateljstva koji trebaju da grade i u narednim godinama i stoljećima poslije nas“, kaže Alija Osmanbašić jedan od glavnih incijatora projekta.

Koliko je ovaj projekat privukao pažnju govori sam podatak da se svaku veče skuplja između 30-40 mališana i mladih koji željno isčekuju pucanj topa, sve to propraćeno je slatkišima za najmlađe.

Ramazanski top kompletiran je sa 13.04.2021. godine, to jest prvog dana ramazana, i od tog dana se piše historija i tradicija Ograđana/ki da se svakog ramazana oglašava u vrijeme akšama. Zvanično prvi pucanj izvela je najstarija osoba iz Ograđenovca 09.04.2021. godine hadžija Avdija Ramić, a prva osoba koja je zadužena za pucanje tokom cijelog ramazana 2021. godine je Abidović Jasmin i njegov pomoćnik Amer Mehić, a pored njih aktivno je uključen i Ajdin Osmanbašić.

Jedna u nizu inicijativa mladih iz Ograđenovca jeste potreba za Omladinskim klubom koji bi okupljao mlade ljude i pružao im siguran prostor za njihovo aktivističko djelovanje. Poduzeti su određeni koraci ka pokretanju Omladinskog kluba u Ograđenovcu sa Odjeljenjem za stručne i administrativne poslove Brčko distirkta BiH. Svoja pozitivna iskustva sa mladima podijelili su predstavnici/e Omladinskog kluba Maoča, koji žele da rade na jačanju Mreže omladinskih klubova i pokretanju zajedničkih aktivnosti sa drugim omladinskim klubovima.