Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svake godine na dan kada je u UN-u 1948. potpisana Opšta deklaracija o ljudskim pravima. Opšta skupština UN-a proglasila je 10. decembra Danom ljudskih prava kako bi se usmjerila pozornost “naroda svijeta” na Opštu deklaraciju o ljudskim pravima kao zajedničko mjerilo postignuća za sve narode i sve države. Potpisivanjem Opšte deklaracije o ljudskim pravima (1948. godine) po prvi put u historiji čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika” i pri tome udaren kamen temeljac za Međunarodni dan ljudskih prava.

Najljepši čin koji se mogao desiti za čovječanstvo jeste upravo ta odluka. Odluka da svaki čovjek na ovom svijetu posjeduje prava koja su neophodna za zdrav, miran i normalan tok života koji živimo. Pomislite na to koliko je život mnogo lakši i koliko stvari koje obavljamo u svakodnevnom životu jesu lakše uz pomoć toga. Da ponekad zaista, nismo svjesni težine i blagoslova. Bez obzira na vjeru, naciju, boju kože čovjeka ili spol, prava su apsolutno jednaka za sve pojedinačno. Nema razlike i svakom čovjeku je data mogućnost da bira i korača svojim stazama koje je svjesno i svojim pravom odabrao. To je jedna od velikih privilegija u današnjem životu. To je isto jedna od pouka koje možemo izvući iz svega toga, a to jeste da smo svi mi od krvi i mesa. Da svi pod ovim nebom pratimo svoje snove, puteve i ciljeve s jasnim vizijama. Da bez obzira gdje bili i šta radili, upamtimo to. Da su naše riječi važne. Mišljenje i stavovi također, jer to su naša potpuna prava. Potrebno je poštovati prava drugih, ali je i jednaka dužnost samih nas da štitimo svoja. Ponavljati neke misli i djela iznova baš  poput mantre. Brinuti se o ljudima oko nas i učiniti komfornim sam život. Jer te stvari su poput cvijeća, rastu i cvjetaju ukoliko se brinete o njima. 

Njegujmo svakodnevno prave vrijednosti među nama, te širimo spektar boja koji oslikava dragocjena prava svakog čovjeka na svijetu. Budimo zahvalni a ne sebični u tome. Svakodnevno izučavajte vlastita prava i borite se za ista. Znanje je moć, iskoristite to u svakoj borbi protiv vas i drugih. Možda ne možemo promijeniti svijet sami ali počevši od sebe i vlastitih misli, uticati ćemo na one prave koji zaista tu vrijednost posjeduju. Možemo doći do vrha uz malo truda, obećavam.

Autor: Arnela Peleš