U spomen na događaj tragičnog atentata koji se desio 1960. Godine na tri sestre, određeno je obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Kroz historiju dešavale su se jako potresne i užasavajuće scene te primjeri nasilja koje je učinjeno ženama i djevojčicama širom svijeta. U svakodnevnom životu čuti ćemo primjere nasilja te čak biti svjedoci ili žrtva istog. Zato ovom prilikom želim da vam skrenem pažnju na tematiku i realnost života kojeg živimo. Naravno, u cilju podizanja svijesti te empatije i pružanja pomoći svim žrtvama nasilja, naročito ženskog pola. Nasilje može biti razne prirode i jako je važno djelovati na vrijeme. Jer samim tim, vrijeme i brzina reakcije može biti spas za žrtvu koja doživljava neki oblik nasilja. Voljela bih ovom prilikom uputiti veoma važnu poruku pripadnicama ženskog pola. A ta poruka jeste da u ovom životu nikada niste same, da imate svoja itekako značajna prava i da vam ta prava nitko na ovom svijetu ne može oduzeti.  Vaša riječ je od velike važnosti a još veće moći. U posljednjem periodu, problematika koja je zastupljena u svijetu jeste upravo nasilje. Na veliku žalost, žene često drže u tajnosti i boje se osude društva te samim tim prikrivaju svaki trag nasilja koje doživljavaju. Kako pomoći ženi koja trpi nasilje? Većina žena koja doživljava neki oblik nasilja najprije potraži savjet i podršku najbližih bila to porodica ili prijatelj. Ukoliko poznajete takvu osobu i budete u prilici da vam se neko obrati za pomoć ili savjet, ovo su neki primjeri kako biste trebali reagovati te pružiti pomoć u početnoj fazi dok ne dođe do nadležnih lica koja su stručna za rješenje tog slučaja.

Najprije pružite podršku. Ona je od velikog značaja žrtvi koja se nalazi u tom stanju  jer je često ubijeđena da je sama i da rješenje ne postoji. Pažljivo slušajte i ne osuđujte.  Dajte joj vremena da sama donosi odluke i izbjegnite da stvarate pritisak. Poštujte njenu privatnost i zadržite informacije za sebe ako je žrtva insistirala. Zatim, raspitajte se o institucijama i organizacijama civilnog društva koje će pružiti pomoć.

Za nasilje ne postoji opravdanje i nikada neće postojati. Ne krivite sebe i niste krive, nego jedini krivac jeste nasilnik. Vaša sigurnost i život je najvažniji. Molim vas, ne dopustite da se u vašem prisustvu odvija bilo koji oblik nasilja. Ukoliko šutite i ne reagujete, vi postajete sudionik tom užasnom činu. Žena ovaj svijet krasi kao najljepša ruža. I odraz je ljubavi, saosjećanja, pažnje i mnoštvo drugih vrijednosti. Mnogi smatraju da je emotivna i nježna strana žene u jako lošem položaju za društvo. Da je slabost i da donosi mnoštvo sabotirajućih situacija u svakodnevnom životu. Demantovati ću to. Smatram da je to samo loš stereotip i boriti ću se uvijek protiv toga. Emotivna strana svake žene je moć, ne slabost. Zli ljudi nemaju emociju i zato jesu slabi. Emocija nikada neće biti slabost. Imati emociju znači biti jak čovjek. Želim da vam kažem da nikada ne dopustite da vam neko uskrati vaše pravo na govor i mišljenje. Čujem priče u svom okruženju i čitam ispovijesti mnogih širom svijeta kako žena ne treba da zarađuje i da nije njena dužnost da radi i da se obrazuje. Žena može učiniti sve što se nalazi u njenoj glavi. Upamtite to. Njeno obrazovanje, samostalnost i ostvarena ličnost je veoma jako oružje protiv bilo koje vrste nasilja. Znanje je moć. Nemojte dati da vas uvjere u suprotno. Vaše obrazovanje i ostvarivanje snova je vrijednije nego što možete zamisliti.

Stop nasilju nad ženama i djevojčicama širom svijeta!

Autor: Arnela Peleš