Jednostavno rečeno – obuka koja mijenja život. Sa ovom rečenicom su saglasni i često je ponavljaju mnogi koji su do sada prošli obuku koja se kontinuirano održava kroz 17 generacija.

UMiD SLAVI PUNOLJETSTVO! 

KO JE INSTITUT ZA RAZVOJ MLADIH KULT ?

Institut za razvoj mladih KULT (u daljem tekstu: Institut) jedna je od vodećih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini koja pune dvije decenije aktivno radi na unaprjeđenju položaja mladih, provodi različite inicijative usmjerene na poboljšanje položaja mladih i kreiranja društva u kojem mladi mogu da ostvare svoj puni potencijal. Na tom putu, Institut blisko sarađuje sa svim nivoima vlasti u BiH, drugim organizacijama civilnog društva, a sve to ne bi bilo moguće bez mladih koji daju pokretačku snagu Institutu. Institut kroz svoje programe i obuke mladima pruža priliku da grade svoje kapacitete kako bi bili spremni da aktivno učestvuju u donošenju odluka i da mijenjaju stvari na bolje u svojim društvenim zajednicama. Jedna od takvih obuka je i obuka Uči, misli i djeluj! – UMiD.

 
PITAŠ SE ŠTA JE UMID? 

Jednostavno rečeno – obuka koja mijenja život. Sa ovom rečenicom su saglasni i često je ponavljaju mnogi koji su do sada prošli obuku koja se kontinuirano održava kroz 17 generacija. UMiD je inkubator mladih lidera i liderki koji su aktivni ili aktivne ili bi željeli biti aktivni ili aktivne u društvu. Obuka koja vam omogućava da postaneš primjer i pokretačka snaga u zajednici i učestvuješ u rješavanju konkretnih problema mladih. Pored ovog, omogućava ti da se pripremiš i za vlastitu karijeru, stekneš nove vještine, ali i da upoznaš nove mlade ljude sa sličnim interesima i prijatelje i prijateljice za života. UMiD je mjesto gdje tvoja kreativnost i ideje dolaze do izražaja!

KOME JE OBUKA NAMIJENJENA?

Svim motiviranim mladima, koji imaju želju da budu prepoznati u svojim zajednicama kao lideri ili liderice koji tj. koje osmišljavaju kreativna rješenja, predlažu i kreiraju aktivnosti u zajednicama sa ciljem stvaranja boljeg okruženja za život mladih. Ukoliko se pronalazitš dok čitaš ovo, i znaš kako sa kreativnim idejama odgovoriti na potrebe i  probleme mladih, a osoba si u dobi od 18-30 godina ovo je poziv za tebe.

RAZLOZI ZAŠTO UMiD MIJENJA ŽIVOT

Kroz jednu godinu UMiD pruža priliku da mladi uče i teoretski i praktično bez obzira imaju li liderskog iskustva ili ne. Tokom obuke polaznici i polaznice stječu samopouzdanje, uočavaju svoje sposobnosti i potencijale, uče kako raditi u timu, praktično doživljavaju solidarnost, kreativnost, sposobnost komuniciranja, te razvijaju osjećaj za odgovornost u odnosu na društvo. Osim toga, kroz obuku se uči argumentovano diskutirati, nalaziti i koristiti informacije i materijale koji su potrebni, te razvijaju vještine koje mladima pomažu da budu konkurentniji na tržištu rada. To mladima omogućava da se kasnije lakše snađu u poslovnom svijetu i naprave uspješnu karijeru. Na društvenom planu obuka utječe na to da se mladi više angažiraju i smisleno provode svoje slobodno vrijeme, a svoje znanje i iskustvo prenose na druge mlade. Kroz cijelu obuku mladi uče i stječu iskustva prije svega o tome šta znači biti odgovoran građanin ili odgovorna građanka i kako sebe i druge uključiti u društvene procese. O broju novih poznanstava i prijateljstava koje mladi ostvare kroz obuku ne moramo posebno ni govoriti.

MODULI I TERMINI ODRŽAVANJA UMiD OBUKE

Timski rad i liderstvo 23 – 25. februar 2023. g.
Građanski aktivizam i volontiranje 16 – 18. mart 2023. g.
Pisanje i provođenje projekata 27 – 29. april 2023. g.
Politike prema mladima 18 – 20. maj 2023. g.
Javno zagovaranje i lobiranje 8 – 10. jun 2023. g.
Komunikacija i odnosi s javnostima 6 – 8. jul 2023. g.
Ljetna škola (samoosnaživanje, ljudska prava i rješavanje konflikata) 4 – 12. avgust 2023. g.
Traženje posla 21 – 23. septembar 2023. g.


Moduli će se održavati jednom mjesečno, počevši od februara 2023. godine i bit će organizirani tokom četvrtka, petka i subote. Tokom ljeta održat će se i ljetna škola. Termini navedeni u javnom pozivu nisu konačni, Institut zadržava pravo izmjene u terminima modula, o čemu će odabrani polaznici i polaznice biti pravovremeno obavješteni i obaviještene.

LIDERSTVO U PRAKSI

Tokom obuke mladi će imati priliku da Uče o njima važnim temama, a obuka će  potaknuti da Misle o sebi, vršnjacima i vršnjakinjama, zajednici, liderstvu i građanskom aktivizmu kao alatu za promjene. Kako znanja stečena tokom obuke ne bi ostala samo na nivou teorije, imat će priliku da ih praktično primijene i da Djeluju u svojoj lokalnoj zajednici za bolji položaj mladih. Provedbom Lokalne građanske inicijative (LGI) uz mentorstvo iz Instituta, mladi će pokrenuti promjene u zajednicama u cijeloj BiH. Lokalnu građansku inicijativu mladi smišljaju zajedno sa vršnjacima i vršnjakinjama iz zajednice, a cjelokupan proces provođenja će savjetodavno i finansijski podržati Institut.

GDJE SE UMiD DEŠAVA?

Naša druženja odvijat će se u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA, a tokom obuke ćemo posjetiti i nekoliko drugih zanimljivih lokacija.

TROŠKOVI?

Ako si čitanjem ovog poziva pronašao ili pronašla sebe i na korak si do prijave, ali nisi siguran ili sigurna ko će to sve platiti, molimo te da se ne brineš za to! Institut snosi troškove prijevoza, smještaja, hrane i materijala koje koristiš tokom obuke UMiD.

KAKO SE PRIJAVITI?

Vrlo jednostavno!

Ukoliko si zainteresiran ili zainteresirana za učešće u UMiD obuci, ispunjavaš navedene kriterije, želiš da se pokrenete i mijenjaš stvari u svojoj zajednici, a imaš ideju i kako to uraditi, potrebno je da snimiš video koji će odgovoriti na pitanje Kako ja mogu biti heroj u očima mladih iz zajednice?

Razmisli o konkretnim problemima i izazovima sa kojima se susreću mladi u tvojoj zajednici. Kada prepoznaš najvažnije probleme i potrebe, osmisli kako bi mogao ili mogla da ih riješiš i ispričaj nam to u formatu videa. Video ne treba biti duži od 3 minute. Također, video možeš kreirati i objaviti na jednoj od društvenih mreža (TikTok, Instagram, Facebook, Youtube…) i proslijediti nam link.

Ukoliko smatraš da ćeš se bolje izraziti tekstom ili nekom drugom formom, budi slobodan ili slobodna to učiniti. Tekst ne treba biti duži od jedne stranice  A4 formata u fontu Times New Roman, veličina 11.

Za obuku se prijavljuješ putem elektronskog prijavnog obrasca koji se nalazi OVDJE u okviru kojeg ćeš nam dostaviti i tvoj rad (video, tekst…) na zadanu temu. U obrascu je potrebno da navedeš i dvije preporuke osoba koje bismo mogli kontaktirati (ime, prezime, pozicija i kontakt).

Prijaviti se možeš do nedjelje, 29.01.2023. godine do 23.59 sati.

Ako ti sve ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito i volio ili voljela bi da čuješ iskustva drugih mladih koji su prošli UMiD obuku, možeš to uraditi na OVOM linku.

Ako ti sve ovo zvuči previše dobro, ali nije u potpunosti jasno i imaš pitanja, dođi na našu online info sesiju i saznaj sve što te zanima. Online info sesija održat će se u ponedjeljak, 16.01.2023. godine u 17 sati, a registrovati se možeš na OVOM linku.

Info sesije ćemo održati uživo u:

Tesliću 17.1.2023. za mlade dobojske regije

Lukavcu i Kalesiji 18.1.2023. za mlade s područja Tuzlanskog kantona

Palama 20.1.2023. za mlade s područja Istočnog Sarajeva

Brčko distriktu 27.1.2023. za mlade s područja Semberije i Posavine

Registracija za info sesije uživo je dostupna OVDJE

Dodatne informacije o UMiD obuci i Javnom pozivu za učešće u obuci možeš dobiti i putem emaila anel.hotic@kultbih.org ili broja telefona 033 778 765.

NAPOMENA: Izrazi koji su radi preglednosti dati u jednom gramatičkom rodu u dokumentu bez diskriminacije se odnose jednako na osobe svih rodova.