Na nagradnom konkursu organizovanom do strane profesorice predmeta Demokratija i ljudska prava JU Tehničke škole Brčko, Nusrete Džinić, u saradnji sa grupom nekadašnjih članova/ica kluba mladih „ENTHUSIASMOS“, čiji je dokumentarni film bio prikazan na Sarajevo Film Festivalu, te uz podršku omladinskog web portala Fontana.ba realizovan je projekat koji imao za cilj promociju i afirmaciju ljudskih prava i univerzalnih vrijednosti u sredini u kojoj živimo.

Projekat je podrazumijevao učešće na takmičenju za najbolji video klip na temu Izolacija?! – Hej, konačno sam upoznao/la svoje ukućane/ke.

Ciljevi projekta bili su:

1. Razvijanje svijesti o pravima i odgovornostima unutar porodice,

2. Razvijanje takmičarskog duha i optimizma u vrijeme izolacije,

3. Promocija ljudskih prava,

4. Razvijanje tolerancije.

Učenici i učenice trebali su snimljenim videoklipom, sa ili bez odgovarajućeg teksta, odgovoriti na temu i pri tome afirmisati neke od ciljeva projekta “ Izolacija?! – Hej, konačno sam upoznao/la svoje ukućane/ke. Pored novčanih nagrada, uručene su i zahvalnice za samo učešće i osvojena mjesta na nagradnom konkursu.

Prvo mjesto osvojila je Bojana Bogičević, učenica JU Gimnazije „Vaso Pelagić“ Brčko, koja je za ovaj konkurs saznala preko omladinskog web portala Fontana.ba.

„Kada sam razmišljala o temi prvo sam mislila na koji način da predstavim porodičnu atmosferu, jer je ona osnovna ćelija društva i kako da predstavim iz različitih aspekata situaciju pandemije koja nas je udaljila od nekih vrijednosti, ali nas je približila nekim drugim vrijednostima. Imali smo više vremena da spoznamo sami sebe i druge oko nas. Uspjela sam oblikovati svoju ideju u video s kojim sam aplicirala, pokazala sam da je porodica stub društva i daje nam toplinu te da smo na ovaj način upoznali porodične vrijednosti“, kaže mlada Bojana.

Nije se nadala da će osvojiti prvo mjesto, ali po prirodi voli izazove. Smatrala je da može još toga da doda u svoj video, ali zbog manjka vremena nije uspjela. Ovo će joj biti dodatna motivacija da radi na montaži i da se usavršava na tom polju.

Drugo mjesto osvojio je Stefan Kolović, učenik JU Tehničke škole Brčko.

„Koordinator „Budi Muško Kluba“ nam je rekao za ovaj konkurs na Facebook grupi, i svidjela mi se ideja pravljenja videa na ovu temu. Kada sam vidio da to organizuje naša profesorica iz Tehničke škole imao sam dodatnu motivaciju da učestvujem. Oko same ideje za video imao sam pomoć prijatelja, nisam očekivao da ću osvojiti drugo mjesto obzirom da nisam vješt u montaži video zapisa.

Na kraju svega svidio mi se video koji sam napravio. Rad na ovom videu popunio mi je slobodno vrijeme na raspustu“, ističe mladi Stefan.

Treće mjesto osvojio je Rado Milošević, učenik JU Tehničke škole Brčko.

„Za konkurs sam saznao preko web portala Fontana.ba i odlučio sam da snimim video i pokušam osvojiti neku nagradu. Uspio sam osvojiti treće mjesto. Kada sam krenuo, mislio sam da će mi montaža videa oduzeti dosta vremena, ali vrijeme koje sam provodio radeći na videu bilo mi je jako zanimljivo i nisam ni osjetio koliko sam vremena zapravo utrošio montirajući video. Oduševljen sam osvojenim trećim mjestom za koje se nisam nadao da ću osvojiti. Volio bih da učestvujem na drugim konkursima za izradu video snimaka. Drago mi je da sam imao pozitivnu aktivnost tokom pandemije koja nas je udaljila od mnogih stvari“, oduševljeno kaže Rado.

Video radove možete preuzeti na linku ispod:
https://drive.google.com/drive/folders/1tQ4mjO5aSNi2hoMowrn9TNhvJet1M7rb?usp=sharing