Povodom obilježavanja 25 godina mira u Bosni i Hercegovini koalicija „Promoviši Pozitivno“ koju čini grupa organizacija iz Brčkog oslikala je mural koji nosi poruku mira. Ista aktivnost je, uz podršku Misije OSCE-a i Ujedinjenih nacija u BiH, realizovana u ukupno sedam opština i gradova BiH. Također, aktivnost je podržana od strane Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH.

Upitan da nam kaže kako su došli do ideje da dobijemo baš ovakav mural, Miloš Popić jedan od najangažovanijih na ovom projektu kaže da je prvobitna ideja bila da se oslikaju najvažniji simboli grada poput Vijećnice, fontane, zgrade galerije, ali zbog duge procedure dobijanja dozvole bili su primorani odabrati nešto drugo.

„Sam mural simboliše ruke mladih dignute u vis za jednakost, ljubav, prosperitet, mir, pravdu i zakon. Također, ovaj mural podsjeća na logo naše mreže“, kaže Popić.

Popić dodaje da je ovo jako lijep način da se odužimo našem gradu, te kaže kako će mreža nastaviti sa realizacijom ovakvih aktivnosti.

Sam mural djelo je mladog street– art umjetnika iz Doboja, Denija Božića iza koga stoje mnoge ukrašene fasade u Doboju, ali i drugim gradovima BiH. On kaže da ovaj mural nije predstavljao veliki izazov za njega jer je radio mnogo složenije i veće murale.

Mreža „Promoviši pozitivno“ nastala je 2013. godine u okviru projekta „Uloga lokalne zajednice u prevenciji i sprečavanju incidenata motivisanim mržnjom i predrasudama“, koji se sprovodi u Brčkom, a uspostavljena je s ciljem da inspiriše i podrži pojedince ali i grupe, koje imaju za cilj da se bore protiv mržnje i predrasuda, te na taj način da grade sigurnije i tolerantnije društvo za nas.

Mreža također funkcioniše na partnerskim principma uz potpuno uvažavanje svih članica i otvorena je za sve organizacije ali i pojedince koji se zalažu za mir i toleranciju i na bilo koji način žele da se bore protiv diskriminacije.