Međunarodni dan volontera i volonterki proglasila je opšta skupština Ujedinjenih naroda 17. decembra 1985. godine. Od tada svake godine 5. decembar se obilježava kao Međunaroni dan volontera i volonterki.

PRONI Centar za omladinski razvoj već dugi niz godina aktivno obilježava ovaj veoma značajan datum. Ove godine, obzirom na pandemiju Covid 19, ceremonija dodjele priznanja volonterima i
volonterkama u 5 gradova Bosne i Hercegovine (Brčko distrikt, Banja Luka, Bijeljina, Sarajevo i Mostar) održana je online putem „Zoom“ platforme.

To nikako nije umanjilo radost i uzbuđenje obilježavanja ovog dana, ono što je još zanimljivo jeste da su u svih 5 gradova Bosne i Hercegovine proglašene i volonterke godine koje su dobile posebna priznanja za svoj angažman tokom 2020. godine.

Centralna banka Bosne i Hercegovine je svojim prisustvom uveličala ovaj dan i pokazala da se društveno odgovorno poslovanje prema mladima ne treba zapostaviti.
 
Kako je njihov nesebični angažman uticao lično na njih možete saznati kroz njihove komentare:
 
 

„Volontiranje u PRONI omladinskom klubu za mene je bilo od neprocjenljivog značaja. Izvođenje samostalnih radionica i predavanja su mi omogućili da izađem iz zone komfora, upoznam inspirativne mlade ljude, te podijelim svoja znanja i iskustva, ali i da steknem nova. Dokazali smo da i u uslovima neizvjesnosti i straha, samo znanjem i entuzijazmom možemo uticati na svoje okruženje i činiti ga boljim. Stoga me iskreno raduje što sam bila dio ovakve organizacije i čast mi je da sam u istoj nagrađena kao volonterka godine“. (Dragana Mihaljčić, Banja Luka)

„Mi mladi ljudi smo specifični po radoznalosti i moja volonterska priča započinje prvenstveno iz čiste radoznalosti. Ja sam to vidjela kao priliku za moj lični rast i razvoj, mogućnost da unaprijedim svoje vještine i iskoristim svoje potencijale. Veoma sam zahvalna iskustvu volontiranja u Proniju, jer mi je pomoglo u ličnom sazrijevanju. Pozicionirala bih to kao najljepši trenutak u 2020. godini“. (Lejla Musić, Brčko)

„Priznanje “volonterka godine” nije neočekivano obzirom da već dvije godine svoje vrijeme nesebično dijelim sa volonterima, kolegama i polaznicima PRONI akademije omladinskog rada. Ova godina je sama po sebi bila izazov, početak godine i početak PAORA ukazivali su na dobar star i energija koja je vladala u timu davala mi je želju da nastavim i potvrdu da idem u dobrom smijeru. Pandemija virusa nas je sve poremetila, ali izazov je je bio održati kontinuitet procesa koji smo započeli. Moj tim i ja smo u tome uspjeli! Uspjeli smo održati interesovanje i svoje znanje i iskustvo prenijeti još jednoj grupi polaznika PAOR akademije! Upravo taj vid interakcije, druženja, edukacije, izazova i mogućnosti je ono što mi daje motivaciju da nastavim ovim stazama“! (Irena Stanišić, Bijeljina)

„Volontiranje u PRONI klubu mi je donijelo bezbroj predivnih iskustava i prilika. Upoznala sam mnogo divnih osoba od kojih sam naučila kako biti bolji čovjek, kako bezuvjetno raditi i graditi bolje sutra za nas mlade. Pobijedila sam strahove, otkrila tko sam ja ustvari, što želim i najvažnije, kako doprinijeti vlastitom razvoju ali i napretku drugih oko mene. Velika mi je čast biti volonter godine u Mostaru i veselim se budućim godinama rada i suradnje u našem PRONI Omladinskom klubu“. (Monika Bazina, Mostar)

„Kada sam odlučila pokrenuti sebe i promijeniti svijet, odlučila sam volontirati u PRONI Centru za omladinski razvoj, zato što nudi mnoge prilike i mogućnosti u cilju napredovanja mladih ljudi. Sve njihove aktivnosti se svode na osnaživanje mladih ljudi, te im pomažu da pređu iz pasivnih posmatrača u aktivne i osnažene osobe, koje vrše promjene ne samo na sebi, već i u svojoj zajednici. Zahvaljujući volontiranju u PRONI Centru za omladinski razvoj, ostvarila sam sebe u svom punom potencijalu. To je za mene naprosto najpozitivnije mjesto, sa najpozitivnijim ljudima. Neizmjerno sam zahvalna na svim pruženim prilikama, a posebno na mogućnosti da vodim kurs italijanskog jezika zajedno sa svojom prekrasnom kolegicom Adnom, kao i na tituli za volonterku 2020. godine. Sretna sam što sam dio PRONI porodice i što sam okružena predivnim i pozitivnim ljudima širom Bosne i Hercegovine“. (Adelisa Mašić, Sarajevo)