Na prvoj Omladinskoj akademiji „Stanje mira“, koju organizira Evropska unija u Bosni i Hercegovini (EU BiH) u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja, 50 mladih iz regiona Zapadnog Balkana će kroz kulturne i umjetničke događaje i radionice učiti o stanju mira i izgradnji demokratskog društva od 18. do 31. avgusta u Sarajevu, Tuzli, Vitezu i Brčko Distriktu.

Evropska unija u Bosni i Hercegovini kroz različite omladinske projekte koji se implementiraju širom BiH želi potaći mlade da preuzmu aktivniju ulogu u izgradnji društva, te se i sami uključe u reformske procese na putu ka Evropskoj uniji. Omladinska akademija „Stanje mira“ će kroz jedinstven program aktivnosti mladima pružiti platformu, ne samo da steknu nove vještine kroz niz radionica i studijskih posjeta, već priliku da kreiraju nova prijateljstva sa vršnjacima iz regiona.

 „Programi pomirenja koji povezuju mlade iz Zapadnog Balkana nisu samo mostovi ka integraciji zemalja u Evropsku uniju, već temelji za trajni mir, zajednički prosperitet i svjetliju budućnost za regiju. Programi poput Omladinske akademije “Stanje mira” osnažuju sljedeću generaciju da prevlada podjele, potičući međusobno razumijevanje i saradnju. Iskreno se nadam da će ovo iskustvo pozitivno uticati na sve koji se pridruže ovom programu” istakao je Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja, kazala je da je cilj Omladinske akademije „Stanje mira“ da kroz dvosedmični program baziran na međuetničkom dijalogu i učenju o toleranciji uz upoznavanje i druženje mladih iz regije Zapadnog Balkana zajednički doprinesemo prosperitetnijoj budućnosti i procesu suočavanja s prošlošću.

„Mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, koji su aplicirali i primljeni na akademiju i na ovaj način pokazuju želju da daju svoj doprinos izgradnji demokratskog društva na Zapadnom Balkanu“, pojasnila je Šarić, istaknuvši da je misija Centra za postkonfliktna istraživanja, između ostalog, i mirovno obrazovanje.

Kroz dvosedmični program, učesnici će učestvovati u nizu radionica, studijskih posjeta te imati priliku da razgovaraju sa preko 30 pojedinaca, uključujući donosioce odluka, aktiviste, predstavnike religijskih zajednica, nevladinih organizacija, međunarodne zajednice, borce za ljudska prava kako u BiH, tako i u regionu. Omladinska akademija „Stanje mira“ započela je u Tuzli, nakon čega će učesnici posjetiti Brčko, Sarajevo i Vitez.