Nejla Ibraković iz Gradačca rođena je 20.07.2000. godine i studentica je 2. godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Pored ljubavi prema mašinstvu ima i drugu ljubav u životu – aktivizam. Sa 15 godina, početkom srednje škole počinje da se interesuje za aktivistički angažman u Gradačcu te se uključuje u omladinske organizacije u svojoj lokalnoj zajednici, i danas, nakon 6 godina, taj interes još uvijek traje.

U toku 2020-te se prijavljue na Akademiju za mlade lidere u civilnom društvu fondacije Schüler Helfen Leben. U sklopu Akademije ima planiranu praksu u organizaciji van grada u kom živi te je za tu praksu izabrala PRONI centar za omladinski razvoj u Brčkom.

O Akademiji za mlade lidere u civilnom društvu Nejla nam je objasnila:

“Akademija za mlade lidere u civilnom društvu je jednogodišnji program u kom mladi imaju priliku da kroz specijalističke module nauče o aktivizmu, ekonomskom razvoju, pisanju projekata, javnom nastupu, itd.  Akademija je neki vid švedskog stola za aktiviste koji, uz izvrsne predavače i materijale koji su ponuđeni, svakom nudi mogućnost da uzme ono što ga interesuje, a sigurno će pronaći nešto za sebe. Osim toga akademija pruža priliku za upoznavanje i umrežavanje mladih sa različitim idejama i stvaranje jedne ili 20 odličnih priča.”

 

Na pitanje zašto je odabrala PRONI kaže:

“PRONI sam odabrala zato što sam znala da ću raditi sa super ljudima i da ću se osjećati kao da sam kod kuće. Između ostalog, upoznata sam sa aktivnostima koje rade i voljela bih barem na mjesec dana biti bliže uključena u rad. Znam da će naredni mjesec biti ispunjen raznim zadacima ali to i želim, jer imam priliku iz prve ruke da vidim kako je raditi u jednoj takvoj omladinskoj organizaciji.”

 

O svojim očekivanjima od prakse rekla je:

“Znam da će naredni mjesec biti ispunjen raznim zadacima i da ću imati priliku iz prve ruke da vidim kako je raditi u jednoj takvoj omladinskoj organizaciji. Osim toga znam da će ovih mjesec dana proći u druženju i dobrom raspoloženju tako da se baš radujem.”

 

Za SHL Akademiju je čula od polaznika iz prošlih generacija i da je zbog njihovih pozitivnih iskustava se i sama odlučila prijaviti. Kaže da joj je to bila odlična odluka i da će u sklopu programa će imati mogućnost realizirati inicijativu u svom gradu.

Više o Akademiji za mlade lidere u civilnom društvu možete pročitati na: www.shlakademija.ba