Donosimo vam zanimljivu priču mlade Adelise Mašić iz Sarajeva koja je doživjela veliku inspiraciju na jednoj od radionica PRONI Centra za omladinki razvoj. Jedno je znati, a drugo je znati prenijeti znanje. U razgovoru sa Adelisom otkrili smo kako je oživjela kreativnost u sebi i direktno ga prenijela na svoj posao predavačice italijanskog jezika i književnosti.

Ko je Pričalica?

Pričalica je predavačica italijanskog jezika, koja uživa da na veoma zabavan i kreativan način prenosi znanje svojim učenicima. Ona razbija ustaljene obrazovne norme, jer se i sama otrgnula od tih okova, koji guše kreativnost i napredak.

Kako si naučila italijanski jezik?

Bez obzira što sam studirala italijanski jezik i književnost, smatram da sam italijanski jezik naučila -sama. Obrazovni sistem u  Bosni i Hercegovini je sve samo ne obrazovni sistem. Taj sistem sputava lični i društveni razvoj, guši kreativnost i ograničava naše mogućnosti, a da toga nismo ni svjesni. I sama sam se osjećala tako. Prekretnica je bila kada sam počela da volontiram u PRONI Omladinskom centru i kada sam dobila zadatak da vodim tromjesećnu radionicu. Dobila sam savjet da pokušam voditi radionicu italijanskog jezika. Nakon mog negodovanja, jer mi je već bilo muka studija i svega što sam proživljavala u toj ustanovi, jedna rečenica me je osvijestila. Hajde pokušaj predavati na način kako bi ti voljela da tebi neko predaje. I to je bilo to. Tako je počelo.

Neke zanimljivosti o samom jeziku?

Italijanski jezik je jedan od najomiljenijih jezika za učenje. Veoma je melodičan i lagan za izgovor. Ono što najviše obraduje učenike jeste to da italijanski nema padeže i da se veoma lahko gestikulacijom možemo sporazumijeti sa Italijanima.

Koliko dugo već predaješ?

Svoje putovanje kao predavačica započela sam 2019. godine kada sam isprva počela da vodim kreativne besplatne radionice italijanskog jezika, a kasnije sam počela da predajem u školama za strane jezike.

Koliko traje cijeli proces učenja?

Zavisi. Individualno je. Ali svakako smatram da se brže i lakše uči kroz zabavu i igru.

Kako izgleda program učenja?

Pričalica ima tri programa. Prvi program su certificirani kursevi u sklopu Online Akademije i oni sežu do C1 nivoa. Drugi program je Party up to B2 level, odnosno zabavni kursevi, koji se temelje na raznim igricama i takva vrsta kursa nije certificirana. I treći program je za one koji vole da samostalno uče, a to je e-mail learning program, koji funkcioniše tako što dva puta sedmično na e-mail se dobija materijal sa vježbama i učenici ukoliko žele imaju sedmičnu podršku Pričalice u trajanju od 45 minuta. Sva tri programa se za sada održavaju online.

Nešto o OAK-u?

Online Akademija OAK je najsavremenija platforma za online edukaciju. Tim Online Akademije će na najlakši način približiti sve čari edukacije, prije svega iz oblasti raznih jezika kao i IT-a. Vrijeme postaje najveći luksuz jer ga nemamo dovoljno, ali zato uz Online Akademiju najlakše je raditi na svom ličnom i profesionalnom razvoju.

Kako se prijaviti?

Za certificirane kurseve u sklopu Online Akademije tu je link za prijave.

A za programe Party up to B2 level i E-mail learning dovoljno je javiti se pričalici u DM na Instagramu.  (@pricalica_italianissima)