Brčko će ove godine biti svojevrsna prestonica mladih regiona.
U pitanju su Susreti mladih Brčko distrikta BiH 2022 koji će pored domaćih učesnika okupiti i desetine mladih predstavnika krovnih tijela mladih iz Albanije,Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji Susreti mladih u Brčkom biće obilježeni nizom događaja, od kojih se prvi održava već ovog četvrtka.

Radi se o “Youth quiz-u “, popularnoj formi kviza znanja u opuštenoj atmosferi. Biće održan u četvrtak u Balkan pub-u s početkom u 21h.

Obezbijeđene su vrijedne i zanimljive nagrade a link za prijavu možete pronaći OVDJE

Cilj je, kažu organizatori, “pobjeći” od ustaljene uštogljene forme najave projekta kroz ulične akcije koje za rezultat imaju samo mnogo bačenog promotivnog materijala u otpad, i umjesto toga upoznati mlade sa cijelim projektom, sa krovnom organizacijom mladih Brckog, Zakonom o mladima, i sl. u opuštenoj, drugarskoj atmoaferi.
“Youth kviz je forma kviza koja je posljednjih godina stekla veliki broj učesnika i ozbiljnih takmičara u našem gradu.

Cilj aktivnosti je promocija znanja, ali i druženja uz opušten prijateljski razgovor. Vjerujemo da je ovo najbolji način da otvorimo Susrete mladih po mjeri mladih i predstavimo cijeli projekat. Kroz pitanja na kvizu planiramo upoznati mlade sa krovnom organizacijom mladih, Zakonom o mladima, važnim datumima vezanim za mlade i mnogim drugim stvarima koje treba da znaju“, kaže Harun Šabanović, predsjednik Vijeća/Savjeta mladih Brčko Distrikta BiH.

Ovo je, ipak, samo jedan u nizu događaja koji će se održati u sklopu drugih po redu Susreta u Brčkom.

Cilj je jačanje međusobne saradnje, poboljšanje pozicije mladih u Brčkom, ali i slanje poruke mira iz grada na Savi.

Susreti mladih podržani su kroz Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI) projekat kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a koji je finansiran od strane Austrijske razvojne saradnje.
Susreti mladih trajaće pet mjeseci kroz niz različitih događaja, a provode se i u saradnji sa vlastima – Vladom I Skupštinom Brčko distrikta BiH.

Takođe, lokalnim privrednicima biće data mogućnost da sponzorstvom podrže ovaj važan projekat. Iz Savjeta mladih se nadaju da će u saradnji sa krovnim organizacijama mladih iz regiona kvalitetnije artikulisati svoje zahtjeve lokalnoj zajednici, ali i zagovarati usvajanje i implementaciju Strategije za mlade čija bi radna verzija uskoro trebala biti završena.

” U okviru manifestacije imaćemo radne sastanke sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, gdje ćemo razgovarati o raznim aspektima unapređenja položaja mladih. U Brčkom nedostaju razni sadržaji kao što je pozorište, kino, zatvoreni bazeni i sl. Nemamo studetski (školski) dom, gradsku čitaonicu, imamo zastarjele studijske programe i sve to su neke od stvari koje želimo ukazati vlastima i smatramo da se to može i mora jednostavno riješiti. Naš grad takođe treba moderan biznis hub, koji će okupiti mlade IT stručnjake i biti baza za obuku novih mladih programera, dizajnera i sl. Sve su to stvari koje bi umnogome zaustavile odlazak mladih iz Brčkog. “, kaže nam Vladimir Kanostrevac, član Predsjedništva Vijeća/Savjeta mladih I koordinator projekta.

U okviru manifestacije biće održan simboličan performans “Eho mira” u kome će mladi iz Brčkog i regije pozvati na mir.

“Centralni događaj koji će biti krajem svibnja otvorićemo uz performans” Eho mira” gdje će krovne organizacije mladih dati simboličan odgovor na cjelokupnu političku situaciju u regionu. Želimo da pošaljemo sliku da su mladi ujedinjeni i da šalju poruku mira upravo iz Brčkog, koje se u poslednjih mjeseci često pominje u kontekstu nestabilnog područja, da razuvjerimo zloslutne glasove.” – završava Matea Brkić, članica Predsjedništva Vijeća/Savjeta mladih Brčko distrikta BiH.

Iz Vijeća/Savjeta mladih Brčko distrikta najavljuju da će uskoro biti raspisan poziv za učesnike/ce I volontere za ovogodišnje Susrete mladih.