Donosimo vam intervju sa brčanskom mladom umjetnicom Almedinom koja svojim umjetničkim djelima preslikava želje naručioca uz dodatak doze svoje kreativnosti.

Za početak nam se predstavi, podijeli neka iskustva iz Brčkog, kako si došla do Sarajeva, šta te privuklo u Sarajevu?

Moje ime je Almedina i za sebe volim reći da sam brčanka koja je odlučila svoje snove potražiti u Sarajevu. Prije osam godina odlučih spakovati svoje želje u kofer i uputiti se ka Sarajevu da ih realizujem. Za djevojku od 19 godina bio je to veliki korak i nova etapa zvana samostalni život. Tada sam se suočila sa svim svojim strahovima, željama, mogućnostima i sposobnostima. Sarajevo je bila duga i široka kaldrma za moja mala stopala. Djetinjstvo sam provela u Brčkom, gdje sam završila osnovnu  i srednju školu. Nije mi prvobitna zamisao bila da zauvijek odem iz Brčkog, ali Sarajevo je mangup i ne pušta te tek tako da odeš. Poslovne prilike koje su se ukazale u Sarajevu su presudile da ostanem. Sa zadovoljstvom kažem da je Brčko moja lijeva strana srca, a Sarajevo desna. Kada me pitaju za Brčko, kažem da je to grad koji ima dušu, raspjevanu obalu Save i srdačnost u ljudima. Danas sam diplomirana komunikologinja koja živi u Sarajevu i uživam u onome što radi.  

Kako si otkrila umjetnost kojom se baviš, zašto je ona posebna za tebe?

Ljubav prema crtanju javila se još u osnovnoj školi. Sada mi se javljaju sjećanja na to doba i nastavnika likovnog koji je tada od mene tražio znatno više da radim i crtam nego li ostali. Tada sam se pitala zašto me kažnjava i zašto mu se moji radovi ne sviđaju i zašto traži da ih iznova radim. Nakon mnogo godina u razgovoru sa mamom saznam da je on zapravo kazao mojim roditeljima da mu se dopada kako crtam i da bi volio da više vježbam i usavršavam crtanje. Danas sam mu neizmjerno zahvalna na tome.

Kroz život sam se uvijek vodila da treba da slušam samo svoje srce, da radim ono što me sretnom čini. Da prigrlim ono što mi je posebnost i pustim ono što me tišti. Od svega me najviše čini sretnom pokazati dragim ljudima koliko su mi posebni kroz svoje slike.

Moj mali krug posebnih ljudi me inspirisao da posebnost oslikam bojama na staklu. U doba kada se mnogo toga svelo na materijalizam, kist i boja za mene su posebnost.

Gdje pronalaziš inspiraciju, da li je to samo hobi ili imaš ozbiljne umjetničke planove na tom polju?

Inspiracija je ta koja se desi u momentu, koja me nađe i traži da bude oslikana. Prvobitno je to bilo samo za moju dušu do momenta kada sam uradila sliku za svoju prijateljicu, objavila na Instagramu i tada počinje veliki interes za moje slike. S obzirom da se bavim organizacijom događaja, izrada slika je moja dodatna djelatnost. Ali isto tako nisu isključeni ozbiljniji planovi na tom polju. Poruka koju želim poslati svojim radovima je da svoje posebne osobe podsjetimo na to koliko su posebne i da ima neko ko čini posebnost za njih, neko čija su inspiracija.  

Pojasni nam nastanak umjetničkog djela od želje naručioca do gotovog djela?

Upravo o tome se radi, svaka moja urađena slika je zapravo želja naručioca izuzev kada me zamole da sama osmislim nešto za njih. Pri naručivanju izrade slike zamolim da mi se kaže kome će biti poklonjena slika, zašto je ta osoba posebna, šta je to što je karakteristično za tu osobu i kojim povodom se poklanja. Sve te informacije su mi ključne prilikom izrade slike. Trudim se da u potpunosti prenesem emociju bojama i kistom. Sam proces izrade slike ovisi od njene kompleksnosti gdje mi je potrebno od nekoliko sati do nekoliko dana. Kao što ranije rekoh radi se o linearnoj tehnici akrilnim bojama na staklu. Mnogo sam sretna zbog činjenice da postoje osobe kojima je neizmjerno stalo da se njima bliske osobe osjećaju posebno.

Gdje potencijalni ljubitelji umjetnosti i oni koji žele nekoga iznenaditi unikatnim poklonom mogu pronaći tvoja djela i ostvariti kontakt?

U većini slučajeva svoje radove objavljujem na svom instagram profilu jednom_u_aprilu kao i na mom poslovnom Instagram i Facebook profilu TPM Organizer. Putem istih me zainteresovane osobe mogu kontaktirati.