Merisa Hodžić ima 26 godina i dolazi iz Brčkog, kao stjuardesa radi već 3 godine, došla je u Saudijsku Arabiju i počela je raditi za internacinalnu aviokompaniju “Saudia airline” 2017. godine kada je imala 23 godine. 

„Naravno, kao i svima nama ovaj posao mi je uvijek bio privlačan. Putovati i zarađivati u isto vrijeme je bio jedan od razloga zašto sam se odlučila za ovu karijeru. Putovanja i beneficije koje pruža ovaj posao je primarni razlog zašto sam se odlučila za ovaj posao, a i zašto još uvijek planiram da ostanem. Pored destinacija koje posjećujem u sklopu mog posla, ono što bi nazvali “layover”, imam popuste na avionske karte što mi olakšava putovanja u mojim slobodnim danima“ ističe mlada Merisa.

Htjela je, kako kaže, pretvoriti svoje snove u stvarnost i tako se bacila na istraživanje. Saznala je da dosta djevojaka iz naše države, kao i susjednih država, već godinama odlazi na bliski istok  kako bi baš radile ovaj posao. 

„Zahvaljući socijalnim mrežama i pristupu velikom broju informacija ubrzo sam saznala da uz pripremu i upornost mogu i ja da budem jedna od njih“, dodaje Merisa.

Predrasude o ovom poslu imala je i sama. Mislila je da je to lagodan zivot, life style, odsjedati u hotelima od 5 zvjezdica, šoping u najvećim gradovima svijeta, posjećivati neka od svjetskih čuda. Ali ovaj posao je mnogo više od toga, u šta se i sama uvjerila kada je počela letjeti. 

„Ovo je jedan od najzahtjevnijih “customer servise” poslova zbog ograničenih stedstava za rad. Putovati i raditi zvuči interesantno ali veoma često dođemo na destinaciju premoreni, gdje često izaberemo par sati sna umjesto razgledanja grada, posjećivanja turističkih atrakcija i šopinga“, kaže Merisa.

Posjetila je više od 20 država, ali grad koji je na nju ostavio najviše utisake jeste Kuala Lumpur u Maleziji. Metropola koju krase uvijek nasmijani i raspoloženi ljudi, savršen spoj prirode i nebodera.

„Život u oblacima je ono što sam uvijek željela. Svaki let je nova avantura, šansa da upoznaš nove ljude, kulture, probaš nešto novo. Ovdje sam upoznala nove prijatelje, sa kojima sam stvorila momente koje će mi ostati dugo u sjećanju. Posao stjuardese nije nimalo lahak, ali ako volite raditi sa ljudima, putovati, upoznavati nove i zanimljive ljude i kulture to je savršen izbor“ savjetuje mlada stjuardesa.