Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) se obilježava 8. marta svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Ovaj datum je veoma značajan iz mnogih razloga za cjelokupno čovječanstvo. Naravno, pripadnice ženskog spola su ponosno dobile vlastita prava i jednako mjesto na društvenoj poziciji. Potrebno je istaknuti koliko je važno da se prisjećamo te činjenice, ali više od toga kolika je vrijednost jedne žene.

Žena u društvu je poseban faktor za razvoj i funkciju života. Ona je pokretač svega, ona pravi revoluciju i promjene.

Svaka žena na ovom svijetu treba biti svjesna koliko je njena riječ važna, a tek postupci. Kao definicija za ženu, rekla bih da je to hrabrost. Hrabrost jedne žene ne može se mjeriti bilo kojom hrabrošću. Na ovaj dan kao u znak zahvalnosti, poklonite  ružu ženi koju volite ili ženi koja sigurna sam ima bitnu ulogu u vašem životu. Sitnice ljude prave velikim ljudima. Na ovaj dan toliko možete učiniti za jedan osmijeh, ali ne samo ovaj dan.

Ne samo na današnji dan, nego svakodnevno pokažite ljubav i pažnju ljudima koje volite i učinite ih ponosnim što ste u njihovim životima. A posebno žena zaslužuje da bude voljena i da cvijeće prema njoj samoj treba da bude simbol nje i njene ljepote te važnosti u životu.

Sretan 8. mart pripadnicama ženskog spola.

Autor: Arnela Peleš