Više od godinu dana se borimo sa pandemijom Covid-19, a čitav život vodimo svoje bitke i jako često zaboravljamo da jako veliki broj negativnih vijesti lijepimo na sebe stvarajući na taj način teret koji nosimo svuda. Nesaglediva količina medijskog sadržaja plasira se svakog dana ulazeći direktno u našu glavu, izvještaji o broju zaraženih/umrlih, poznate nam teme političkog prepucavanja, te nezaobilazne fake vijesti i kada se trudimo izbjeći gledanje negativnog medijskog sadržaja taj sadržaj nam dolazi direktno od onih koji u tome ne uspijevaju. Brz način života nam jednostavno ne dozvoljava da vodimo adekvatnu brigu o svom mentalnom zdravlju. Mnogi od nas nisu učeni da je mentalno zdravlje jednako važno kao i fizičko, i iz tog razloga mentalno zdravlje danas predstavlja tabu temu, posebno kod mladih ljudi.

Kao odgovor na sve navedeno redakcija Fontana.ba portala u saradnji sa nekoliko medija u BiH (Free radio, Radiyo Active, Trend Radio) pokreće kampanju „Mentalni#„ koja ima za cilj promociju važnosti mentalnog zdravlja kod mladih, načina na koji prihvatamo infromacije i sve ono što nam se dešava u svakodnevnici. Stalo nam je da #oprostite sebi i drugima jer vam taj teret kojeg nosite nije potreban, #kontamo da nemamo život kakav želimo, ali možemo da uživamo u ovom kakav jeste, #mogu da podnesem ono što mi se dešava.

Online kampanja će se voditi na društvenim mrežama spomenutih medija (Facebook, Instagram) kroz zanimljive i edukativne sadržaje. Kampanja je otvorenog tipa tako da se svi zainteresovani mogu uključiti kroz dostavljanje ličnog sadržaja, aktivnog učešća na „call to action“ objavama, a svojim komentarima i dijeljenjem našeg sadržaja također možete aktivno podržati našu kampanju.

Ovaj projekat implementiran je zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

#BHRI #USAIDBIH #USAID #IOMBIH #IOM