Svjesni smo da su mladi najvažniji resurs svake zajednice. Prvenstveno kad želimo izgraditi zdravu zajednicu ili je održati zdravom.

Brčko Distrikt posjeduje materijalna sredstva, ali ne i mladost na okupu. Vrhovni predstavnici grada nisu učnili ništa posebno po pitanju zadržavanja mladih u Brčko Dositriktu. Mada, moram istaći i pohvaliti da su nam pružili jedan od boljih projekata samozapošljavanja i pristojne stipendije za studente. Dok sa druge strane, dodjelom pozicija na budžetu se ne gradi zdrava zajednica, jer sam čin dodjele pozicije nije moralno zdrav postupak. A odlično znamo da se zdrav projakat može izgraditi i opstati samo na zdravim temeljima i stubovima. Niti svi mogu na budžet, niti će se takvi procesi sproboditi dovijeka. U ovom gradu postoje pošteni i časni mladići i djevojke, a oni to neće trpjeti još dugo. Zadržavanje pozicija kupoprodajom jeftinih političkih glasova neće još dugo piti vode. A šta će raja kad presuši taj izvor?
 
Neophodan nam je bolji sistem, a taj sistem možemo graditi samo uz motivisanu, ambicioznu i obrazovanu omladinu od koje nam zavisi budućnost. Ako ne ponudimo alternativu za mlade, za ostanak mladih u Brčkom, na svom topraku, nemamo se čemu nadati.
 
Znamo koliko je lahko otići na Zapad. Najlakše je otići u kvalitetniji sistem. Ali ni taj sistem nije pao s neba. Nije Bog spustio sistem u Njemačku, u Švicarsku, ili Švedsku, već su Njemci, Švicarci i Šveđani godinama gradili takve sisteme. Nisu pljuvali svoju zemlju i svoje gradove, već su ih gradili. Zato danas imaju tekve sisteme, zato danas imamo ovakav sistem. Do nas je. Gradite nam bolje sutra zajedno sa mnom. 
 
Srdačan pozdrav Brčaci moji!