Svjesni smo da su mladi najvažniji resurs svake zajednice. Prvenstveno kad želimo izgraditi zdravu zajednicu ili je održati zdravom.

Brčko Distrikt posjeduje materijalna sredstva, ali ne i mladost na okupu. Vrhovni predstavnici grada nisu učnili ništa posebno po pitanju zadržavanja mladih u Brčko Dositriktu. Mada, moram istaći i pohvaliti da su nam pružili jedan od boljih projekata samozapošljavanja i pristojne stipendije za studente. Dok sa druge strane, dodjelom pozicija na budžetu se ne gradi zdrava zajednica, jer sam čin dodjele pozicije nije moralno zdrav postupak. A odlično znamo da se zdrav projakat može izgraditi i opstati samo na zdravim temeljima i stubovima. Niti svi mogu na budžet, niti će se takvi procesi sproboditi dovijeka. U ovom gradu postoje pošteni i časni mladići i djevojke, a oni to neće trpjeti još dugo. Zadržavanje pozicija kupoprodajom jeftinih političkih glasova neće još dugo piti vode. A šta će raja kad presuši taj izvor?
 
Neophodan nam je bolji sistem, a taj sistem možemo graditi samo uz motivisanu, ambicioznu i obrazovanu omladinu od koje nam zavisi budućnost. Ako ne ponudimo alternativu za mlade, za ostanak mladih u Brčkom, na svom topraku, nemamo se čemu nadati.
 
Znamo koliko je lahko otići na Zapad. Najlakše je otići u kvalitetniji sistem. Ali ni taj sistem nije pao s neba. Nije Bog spustio sistem u Njemačku, u Švicarsku, ili Švedsku, već su Njemci, Švicarci i Šveđani godinama gradili takve sisteme. Nisu pljuvali svoju zemlju i svoje gradove, već su ih gradili. Zato danas imaju tekve sisteme, zato danas imamo ovakav sistem. Do nas je. Gradite nam bolje sutra zajedno sa mnom. 
 
Srdačan pozdrav Brčaci moji!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *