Sajra Ramić, učenica JU Gimnazije „Vaso Pelagić“ Brčko sa svojih 18 godina napisala je prvu knjigu „Šapat srca“. „Knjigu sam počela pisati 2018. godine, sakupila sam poeziju koju sam pisala od svoje 15. godine.


Knjiga je završena početkom 2020. godine, nakon toga sam čekala recenzije knjige koju je obavio Suvad Alagić koji me je ohrabrio da objavim knjigu“ kaže mlada Sajra. 

Izdavač knjige “Šapat srca” je Književni klub P.N. Brčko distrikt, a drugi recezent kao i urednik knjige je Žarko Milenić.

Službena promocija knjige se trebala desiti 14.3.2020. godine u Domu kulture povodom Dana distrikta, ali je odgođena zbog pandemije Covid 19. Knjiga „Šapat srca“ zbirka je 50 pjesama različitih tema.

Prije svakog dijela pjesme sadrže određeni citat, odnosno uvod u temu kojom se pjesma bavi. „Pjesme su različite tematike, od ljubavi do svakodnevnog života. Omiljena pjesma mi je „Rob“, jer je to jedna od prvih pjesama koju sam napisla i pjesma „Mojoj majci“. Ove dvije pjesme su objavljenje u zbirci Gimnazije.

Inspiraciju pronalazim u ljudima koje volim, u prirodi i svom okruženju“, dodaje
Sajra. Poeziju je odabrala prvnestveno iz razloga što su je više privlačile pjesme. Mogla je, kako kaže, da pjesmu napiše u jednom dahu. Pisanje pjesama joj odgovara zbog same slobode kod kreiranja poezije. Trenutna situacija je inspiriše da nastavim dalje sa pisanjem i trenutno radi na novoj knjizi u nešto drugačijem stilu.

Također, savjetuje svoje vršnjake da što šire upoznaju umjetnost i da se
posvete čitanju, slikanju i muzici.