U okviru projekta “Razvoj ženskog preduzetništva kroz edukativne i praktične aktivnosti i individualni pristup“, koji se realizira na području Brčko Distrikta BiH, organizirane su intenzivne obuke iz engleskog jezika, osnova poznavanja rada na računaru, poslovne korespondencije i kancelarijskog poslovanja, dok su druge u vidu obuke šivenja i likovnog izražavanja.

Provedba ovog projekta omogućena je nakon što je “Fondacija porodice Bećirević“ iz Brčkog u martu ove godine potpisala ugovor o dodjeli grant sredstava sa Agencijom za razvoj preduzeća – Eda iz Banja Luke, a uz podršku Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta BiH.

Koordinatorica projekta Ermina Pezerović je u izjavi za Fenu kazala da su posebno važan dio ovog projekta stručne radionice koje obuhvataju teme kao što su izrada biznis plana, upravljanje finansijama, marketing kampanja, namicanje sredstava kroz sponzorstvo te pisanje projekata i javno govorništvo.

– Na poziv za učešće u radionicama prijavilo se viš od 120 zainteresiranih žena. Što se tiče praktičnih radionica najveći interes je za radionicu šivenja, a u oblasti stručnih radionica žene su najviše interesovanja pokazale za pisanje projekata. Naša komisija za izbor saradnika je imala prilično težak posao da među 25 prijavljenih kandidata izabere voditelje aktivnosti jer su skoro svi prijavljeni uspješni i talentirani mladi ljudi. Međutim, već radimo na izradi novih prijedloga projekata te se nadamo da će biti prilika da u narednom periodu angažiramo što više saradnika – naglasila je Pezerović.

Kako je navela, pokazalo se da je ženama potreban ovakav vid edukacije kako bi se potakao preduzetnički duh u njima te da su neke od učesnica došle s konkretnim idejama tražeći načine kako da ih realiziraju.

Koordinatorica projekta ističe da je zbog specifičnih okolnosti u kojima djelujemo broj učesnica po svakoj radionici prilagođen trenutnim mjerama zaštite od pandemije.

Projekt “Razvoj ženskog preduzetništva kroz edukativne i praktične aktivnosti i individualni pristup“ traje do 3. novembra 2020. a za njegov kraj predviđen je sajam ženskog preduzetništva na kojem će, između ostalog, biti predstavljeni rezultati projekta.

Izvor: biznis.ba