U Brki, mjestu kod Brčkog, u periodu od 23.09. – 27.09.2021. godine, održao se mirovni kamp pod nazivom „KAMPanja“. Organizator ovog projekta je PRONI Centar za omladinski razvoj uz podršku Američke ambasade u BiH.

Na kampu su prisustvovale mlade osobe iz cijele Bosne i Hercegovine, koje su imale priliku da steknu znanja, vještine iz oblasti medijske pismenosti, kritičkog razmišljanja, ljudskih prava, govora mržnje, osnova zagovaranja ali i da sa trenerima na kreativan način naučeno znanje primjene u praksu.

Osim radnog dijela, učesnici su imali mnogobrojne aktivnosti među kojima je i zabavni program gdje su imali priliku učestvovati na raznim „team building“ aktivnostima. 

Donosimo nekoliko utisaka učesnika sa kampa:

„Zovem se Mirza Mujdžić – Jojić, dolazim iz Gradačca, imam 21. godinu. Jedan sam od onih učesnika koji su imali priliku prisustvovati kampu 2018. ali također ponovo 2021. godine. Zasigurno mogu reći da su moja očekivanja bila ispunjena  i 2018., ali i ove godine. Drago mi je da je koncept radionica i ideja samog projekta ista, ali da su se određene teme i tematike obrađivale na drugačiji način. Kao i 2018. godine, i ovaj kamp je bio organizovan na najvećem nivou, u smislu i sigurnosti i potrebnih materijala, smještaja, odnosa organizatora i učesnika. Ono što bih posebno istaknuo jeste zabavni program, koji se održavao svaki dan gdje su se učesnici imali priliku zabavljati kroz različite takmičarske igre.“

„Ja sam Boris Pavlović, dolazim sa Pala, imam 19. godina. Ovo mi je prvi put u Brčkom, tačnije u Brki. Ovo je bilo jedno divno iskustvo. Imali smo priliku prisustvovati raznim radionicama, ali i zabavnom programu. Obrađivali smo razne teme kao što su konflikti, ljudska prava i slično. Sve je bilo na nivou, od samih organizotora, profesionalnosti trenera koji su obrađivali teme, i smatram da se mnogo toga moglo naučiti. Osim toga mislim da je kamp dobar u propagiranju etničke tolerancije, gdje se svi zajedno druže, učestvuju u aktivnostima i imaju priliku učiti jedni od drugih.“

Tokom samog održavanja kampa sve vrijeme bili su prisutni članovi Crvenog križa Brčko distrikta BiH i Gorske službe spašavanja Brčko distrikta BiH kako bi učesnicima osigurali siguran boravak. Nakon kampa učesnici će imati priliku da realizuju svoje aktivnosti u lokalnim zajednicama kako bi širili ciljeve samog projekta i na taj tačin potakli druge mlade ljude na aktivizam.