Brčko, kao grad na Savi, pruža velike mogućnosti kada je riječ o ribolovu. Često možemo vidjeti strpljive ribolovce koji se opuštaju uz rijeku Savu i uživaju u ovom sportu. Jedan od njih je i mladi Brčak Vedad Mujkanović koji dugi niz godina boravi na Savi.
„Sve je počelo kada me je otac još u izbjeglištvu odveo na obližnju rijeku, sa nekih 6-7 godina. Mislim da je toj “zarazi” pripomoglo kada je otac napravio brodicu i spustio je u Savu, negdje 2009. godine.

Negdje usput shvatio sam da mi ništa drugo ne pruža odmor za dušu kao pecanje, a ako se nešto i uhvati super“, rekao je Vedad. Od uspjeha pohvalio se ulovom soma dužeg od 100cm.

Na pitanje da li je ribolov na rijeci Savi iskorišten u dovoljnoj mjeri i sa kojim problemima se susreće Mujkanović je rekao:“ Što se tiče ribolova recimo da je iskorišten, ali previše je krivolova, nošenja ribe kući koja je ispod mjere, a u posljednje vrijeme dosta se priča o “strujnom krivolovu”.

Sve to mislim da neće ostaviti baš bogat riblji fond generacijama koje dolaze.“Preporuke za početnike ovog sporta na Savi Mujkanović ističe:“ Svakom ko se tek krene baviti ribolovom na Savi preporučio bih ,ako nemate nikog da vam pokaže sisteme i načine hvatanja, youtube je pun toga i odabir mjesta je vrlo bitan a zavisi od toga za koju ribu se opredjelite, izvadite dozvolu, borite se protiv krivolova, uživajte na moru kraj Save i BISTRO.“

Albin Osmanbašić i Dženan Karamujić su mladi ribolovci koji ovaj sport praktikuju na malom jezeru „Čari šaranskog ribolova“ koje se nalazi u Gornjem Rahiću.

„U ribolovu sam aktivan tek nešto više od pola godine, a postoji mnogo razloga zbog čega sam počeo da se bavim ovim sportom. On me, prvenstveno, opušta i smiruje, pruža veliko zadovoljstvo i istovremeno podiže adrenalin. Najveći ulov do sada je šaran koji teži 6kg. Ribolov je veoma brzo za mene postao posebna ljubav, kao i hobi kroz koji se izolujem duboko u prirodu, daleko od gradske gužve i svakodnevnice“, ističe Osmanbašić.

„U pecanju pronalazim mir i rahatluk, te odmor za dušu. Moj najveći ulov do sada je 5kg“, dodao je Karamujić.

Mladi ribolovci ulov ne nose kući već ulovljenu ribu ,nakon slikanja, vraćaju u jezero. Kako možemo vidjeti ovaj sport postaje sve popularniji među mladima koji svoj mir pronalaze uz vodene površine.

 

 

Jezero: Ribarska Priča