Pandemija COVID 19 pogodila je svaki segment društva i natjerala je čovjeka da se prilagodi novim uslovima svakodnevnice, ove promjene posebno su osjetili muzičari.

Mirza Glibanović, publici poznatiji kao Kibe, ima 21. godinu i rođen je u Maoči, a trenutno živi u Ratkovićima. Muzikom se bavi od svoje osme godine, a publici je poznat uz gitaru i melodičan glas.

Rado je slušan širom Bosne i Hercegovine, čemu govore njegovi nastupi u Tuzli, Bijeljini, Orašju, Banjoj Luci, Jajcu, Šamcu a najviše u Brčkom. Svoju publiku zabavlja uz rock, pop, narodnu i
starogradsku pjesmu. Jedno vrijeme je bio u bendu “Apoleon“, a sad uglavnom nastupa sam uz pratnju kolega.

O svome iskustvu za vrijeme pandemije Kibe nam otkriva: „Za vrijeme pandemije bilo je teško, navikneš na jedan sistem rada a onda se sve preko noći promijeni. Teško mi je to palo kao muzičaru, zbog svih restrikcija koje su bile na snazi. Posebo se to osjetilo sa finansijke strane.“

Kako kaže često je bio u kontaktu sa kolegama muzičarima koji su također bili u problemima zbog pandemije, posebno oni koji nastupaju sa više članova za vrijeme koncerta. Problem im je stvarala vremenska restrikcija ugostiteljskih objekata.

„Tokom karantina radio sam live koncerte preko društvneih mreža, ovo se posebno svidjelo publici i drago mi je da sam na taj način ostao u kontaktu i dao doprinos ljudima koji me slušaju“, ističe mladi Kibe.

Kao savjet za vanredne okolnosti Kibe kaže: „Moramo pronaći alternativu i snalaziti se u situacijama kada nije moguće da radimo ono što volimo i kako bi ostali aktuelni u društvu. Prvi sam svirao nakon pandemije, iako su bile mjere, svirao sam u pola dana i bilo mi je nekako čudo ali u isto vrijeme drago zbog toga da budem pred svojom publikom.“

Obzirom da ima nekoliko autroskih pjesama nije razmišljao da ide na neko muzičko takmičenje, ali ništa nije isključivo. Pored pjevanja Kibe radi u restoranu, riječ je o porodičnom biznisu.