U izložbenom salonu gradske Vijećnice u Brčkom je, dana 10.03.2021. godine, svečano otvorena izložba pod nazivom „Brčko u osmanlijskim spisima“.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH EsedKadrić, koji se ovom prilikom zahvalio predstavnicima Turske ambasade i organizaciji YunusEmre za njihov doprinos i podršku.

Ovu su izložbu, čiji se sadržaj nalazi u Državnom arhivu Predsjedništva Republike Turske, poklonili građanima i građankama Brčko distrikta BiH.

Burdžu Džura, sekretar Ambasade Republike Turske u BiH, je u svom obraćanju na izložbi kazala da je ovo samopočetak nizaaktivnosti u Brčkom.

Kao institut YunusEmre ulažemo napore kako bi se poboljšale kulturne i prijateljske veze između Turske i Bosne i Hercegovine. Od našeg osnivanja trudimo se da se narodi obje zemlje kroz aktivnosti koje provodimo pobliže upoznaju.

Šef službe za arhiv Vlade Brčko distrikta BiH, Ćazim Suljević, istakao je da je na izložbi predstavljeno 29 dokumenata koji svjedoče o 17., 18. i 19. stoljeću historije vezane za Brčko, te naglasio da je ovo prvi put da se u historiji Brčkog predstavljaju ova dokumenta iz Osmanskog Carstva, koji su poklon organizacije YunusEmre i arhiva predsjedništva Republike Turskete od sada naše trajno vlasništvo.

Upitali smo jednu od posjetiteljki izložbe šta misli o samoj izložbi i šta ona predstavlja za naš grad,na šta je ona odgovorila da joj je ova izložba bila od velikog značaja, budući da je studirala turski jezik i jedan od omiljenih predmeta joj je bio osmanski jezik, te je ova izložba bila pun pogodak. Navela je također da su ovi spisi definitivno od velikog značaja za historiju našeg grada, a mladi bi trebali više pažnje posvetiti istraživanju našeg grada, jer mi smo definitivno prostor sa velikim bogatstvima koja zapravo ni ne znamo cijeniti na pravi način. Ono sto je istakla u vezi ove izložbe jeste da će zasigurnona ljubitelje i ljubiteljice historije i književnosti ostaviti prelijep utisak i otvoriti mogućnostida se na neki način zabave ovakvim stvarima kako bi još više obogatili ono za čim tragaju, a to je znanje.

Nakon izložbe predstavnici Turske ambasade u BiH posjetili su zgradu u kojoj je nekada bio smješten Turski konzulat i stari konak Zaimovića u selu Gornji Zovik, inače najstariji objekat u Brčkom koji je sagrađen 1563. godine.

Izložba ostaje otvorena za sve ljubitelje historije i za one znatiželjne koji žele čuti o našoj prošlosti do 26.03.2021. godine.