U subotu, 27. marta u periodu od 20.30 do 21.30 sati ugasila su se svjetla na gradskoj Vijećnici, zgradi Vlade, zgradi JP „Komunalno Brčko” kao i gradska rasvjeta na Trgu mladih i Bulevaru mira.

Vlada Brčko distrikta BiH i Javno preduzeće „Komunalno Brčko” su i ove godine podržali inicijativu „Sat za planetu Zemlju“, koja u organizaciji Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF već 14 godina slovi za najveću volontersku akciju za zaštitu prirode na svijetu. Klimatske promjene, ali i vremenske nepogode, rast temperature, poplave, šumski požari koji su česta pojava, zagađenost rijeka te aerozagađenja su neke od promjena sa kojima se planeta Zemlja suočava. Uprkos tehnološkom razvoju, priroda je ono što nas okružuje i od čega svaki čovjek zavisi. Uništavanje same prirode, bio to uzrok sam čovjek ili ipak klimatske nepogode, potrebno je smanjiti na minimum. Postoje mnogi načini na koje svaki pojedinac i pojedinka može doprinijeti smanjenju uništavanja prirode, kao npr. upotreba solarnih ploča, spaljivanje fosilnih goriva, štednja energije i dr. Samo upoznavanje sa i predstavljanje ovih problema drugima je jedan vid sprječavanja da se isti i dese.

Ovo je jedanaesti put kako Brčko distrikt BiH daje podršku ovoj akciji koja se održava u cijelom svijetu s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji Zemljinih resursa i ekološkim problemima.

Sat za planetu Zemlju prvi put održan je u Sidneyu 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svijesti o klimatskim promjenama, ali i poziv na hitnu akciju. Uprkos teškim vremenima uzrokovanim pandemijom virusa Covid19, prošlogodišnja akcija bila je masovnija nego ikad prije: sudjelovalo je 190 zemalja i teritorija, zabilježeno je više od 4,7 milijardi reakcija na globalnim društvenim mrežama.